Jeg er født i 1953 og vokste opp i Eidsvoll. De siste 22 årene har jeg bodd i Ski sørøst for Oslo. Jeg er utdannet natur- og miljøvernkandidat fra Telemark distriktshøgskole. I dag arbeider jeg på heltid som fotograf, forfatter og grafisk designer. Inntil november 1999 var jeg ansatt som informasjonskonsulent ved Forskningsparken i Ås. Før det var jeg i 13 år ansatt ved Norsk institutt for skogforskning (nå Institutt for skog og landskap) på Ås og tidligere hos Fylkesmannens miljøvernavdeling i Buskerud. Jeg startet i 1982 Grønvolds Bildebyrå med salg av bilder til bøker, tidskrifter, kalendere m.m., men selger i dag mine bilder gjennom bildebyrået NTB scanpix. Jeg er medlem av Norske Naturfotografer (NN) - forening for profesjonelle norske naturfotografer, BioFoto, og Norsk faglitterær forfatter – og oversetterforening (NFF).

Jeg har fotografert norsk natur i 40 år, siden starten med svart/hvitt fotografering i tiden på ungdomsskolen. Jeg har derfor lært fotografering fra mørkerommets magi, via mellomformat dias, til dagens digitale mellomformat. Jeg fotograferer det meste, men trives best i naturen både i skogen, ved kysten og i fjellet. Blant fotovenner betegnet som ”skogfotografen” der også skogfaglige bilder inngår.

Jeg har vært hovedredaktør, medforfatter og fotograf for en rekke «praktbøker» om fjell og fjellvandring. Bøkene i "hytte til hytte-serien" ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i perioden 1987 til 2001 og beskriver detaljert fotturer og naturopplevelser i våre mest kjente fjellområder som Jotunheimen, Hardangervidda, Rondane og Femundsmarka, Nordvestlandets fjellverden og Skarvheimen. Tre av praktbøkene ble også utgitt som guidebøker i mindre format i 1998, på samme forlag.

Etter å ha gjennomillustrert en rekke bøker de siste årene (se Bøker) var jeg i 2008 medforfatter og fotograf i boka Drammensvassdraget - fra fjell til fjord utgitt på forlaget Tom & Tom.

Gjennom de siste 25 årene har jeg bidratt med bilder i en rekke bøker, tidsskrifter, kalendere, postkort, årsmeldinger, organisasjonsblader, fagtidsskrifter o.l. I tillegg til fotooppdrag gjør jeg journalistisk arbeid og grafisk design.

Jeg kjøpte mine to første speilreflekskameraer allerede som 16-åring og har arbeidet med flere kamerasystemer. Førstevalget gjennom nesten 20 år var mellomformatsystemet Hasselblad med kameraet 203 FE som "arbeidshesten" og i noen år også panoramaformatet Hasselblad X-Pan. I tillegg brukte jeg Canon EOS 5 for fugler, pattedyr og planter.

I dag jobber jeg kun digitalt med Hasselblad H2 og Phase One P20 digitalt bakstykke til landskap og produktfoto. For fugler, dyr, planter og reiser bruker jeg for tiden Canon 5D mkIII og 70D.

Atriumveien 13 B, NO-1406 Ski. Mobil: +47 909 70 428. E-post: post@sveingronvold.no
© 2009 - alt på disse sidene er beskyttet av åndsverksloven.